Sommardofter

Tänk att vi fick ännu en långhelg med riktig sommarkänsla. En försmak av semestern som kommer framåt midsommar.

Vädret har inte varit något att klaga på. Eller…jo om vi ska vara så där typiskt svenska så måste man väl alltid klaga på något och i så fall har det varit för blåsigt emellanåt och för torrt. Så. Färdigklagat!

Tänk så många dofter vi kopplar till olika årstider. Inte bara de specifika blomdofterna som liljekonvalj och syrén utan andra dofter som vi kanske inte alltid tänker på. Den solvarma huden, det morgondaggiga gräset, en varm bil som stått i solen länge så att man bränner sig på ratten, salta vågor över solvarma stenar, kläder och lakan som hängt på tork ute, blöta badkläder, dillkokt färskpotatis och grilldofterna som skiljer sig mellan korv, hamburgare och en köttbit. Den där listan kan säkert göras hur lång som helst.

En sommardoft som inte är så väldigt angenäm är doften av skogsbrand. Jag bor precis nedanför en skog och tyvärr brinner det ganska ofta i den. För det mesta blir det inga större bränder men igår var det en rejäl en där det krävde brandflyg för att få stopp på elden. Den här gången brann det bara några hundra meter hemifrån och vinden låg på rakt ner mot husen. Ni kan ju tänka er den doften, eller snarare stanken när det blev så starkt. Den var inte trevlig och inte skön på något sätt men det är ändå en doft, eller stank, som påminner om sommar. Varm och torr sommar.

Sommardofter. Så många det finns! Vilka härliga, eller kanske mindre härliga dofter kommer du på som påminner dig om sommar?